Uit dossiers van bewakers en medisch personeel blijkt dat er niet goed is omgesprongen met de veiligheid en het welzijn van advocaat Inez Weski toen ze vastzat op een geheime plek. Dat zeggen haar advocaten, Geert-Jan en Carry Knoops, tegen Nieuwsuur. Ze vinden dat er sprake was van wederrechtelijke vrijheidsberoving: het opzettelijk beroven van Weski’s vrijheid.
De advocaten zeggen de zogenoemde detentiedossiers in bezit te hebben. Donderdag is de tweede zitting in de strafzaak tegen Weski.
Bewakers en medisch personeel zouden “meerdere levensbedreigende incidenten” hebben gemeld. Op bewakers die daarover klaagden bij hun leidinggevenden “werd niet of weigerachtig gereageerd”. Uiteindelijk zou zelfs zijn besloten dat Weski vanwege het levensgevaar met spoed moest worden overgeplaatst. “Er was dus geen sprake van adequate zorgen voor haar welzijn”, aldus de advocaten Knoops.
Ook zouden er voortdurend problemen zijn geweest met de technische voorzieningen, zoals niet-werkende deuren en een falend intercomsysteem.
Maandag zei de Inspectie Justitie en Veiligheid nog dat er bij de detentie van Weski aandacht was voor haar welzijn en veiligheid. De detentiedossiers lijken dat tegen te spreken. In Nieuwsuur zegt hoofdinspecteur Hans Faber geen uitspraken over deze dossiers te kunnen doen omdat het een “vertrouwelijk en geheim” onderdeel van het inspectierapport is. “De Dienst Justitiële Inrichtingen heeft de detentie goed willen vormgeven.”
Dit zei Faber verder in Nieuwsuur:
Weski wordt door het Openbaar Ministerie verdacht van deelname aan de criminele organisatie van Ridouan Taghi. Justitie stelt dat ze duizenden berichten doorgaf aan haar cliënt in de Extra Beveiligde Inrichting in Vught. Op die manier kon Taghi communiceren met zijn zoon en andere contacten. In april 2023 werd Weski gearresteerd.
In haar vorig jaar verschenen boek beschreef Weski haar tijd op de geheime locatie. Volgens haar ging het om een ondergrondse bunker en mocht ze niet weten waar ze zich bevond. Na negen dagen werd ze overgeplaatst naar de vrouwengevangenis in Nieuwersluis, waar ze alleen op een afdeling verbleef.
De Inspectie Justitie en Veiligheid wist die eerste negen dagen niet waar Weski was en zegt dat die detentie tegen de regels was. Geheime detentie is in strijd met de Nederlandse wet en het VN-verdrag tegen gedwongen verdwijningen. Geert-Jan en Carry Knoops spreken van wederrechtelijke vrijheidsberoving en gaan daar bij de zitting donderdag verder op in.