In veel dorpen en steden in het zuiden van Nederland wordt het steeds drukker met carnavalsvierders. Verschillende steden in Brabant hebben mensen daarom al gevraagd om niet meer te komen.
Zo liet gemeente Tilburg om iets over 18.00 uur weten dat het erg druk is. “Ben je van plan om naar Tilburg te komen? Doe dat dan op een andere dag”, schrijft de gemeente op een eigen WhatsApp-kanaal. “Je bent dan van harte welkom om samen carnaval te vieren! Ben je al in de stad? Geef elkaar de ruimte en houd het gezellig.”
Een soortgelijke oproep kwam rond 16.30 uur van de gemeente Breda. De binnenstad raakt vol, schrijft de gemeente op X. “Kom er niet meer naartoe. Ben je er al? Doe je polonaise op een rustigere plek en houd de LED-schermen in de gaten.”
In Den Bosch werd er vooraf al op “extreme drukte” gerekend. Aan het begin van de middag riep de gemeente daar al op om carnaval niet in de binnenstad te komen vieren, meldt Omroep Brabant.
In de Korte Putstraat in Oeteldonk, de naam die Den Bosch draagt tijdens carnaval, zijn de feestvierders uitgedost in boerenkiel met Oeteldonkse sjaal:
Ook gisteren was het zo druk dat de aangewezen feestgebieden vanaf 20.00 uur afgesloten waren. In Breda was de binnenstad voor een deel afgesloten vanwege de grote feestende menigte.
Maar niet alleen in de grote steden is het druk, in het kleine dorp Standdaarbuiten kwamen vele duizenden mensen af op de lichtjesoptocht. Dat is een stoet met verlichtte carnavalswagens.
Net als in Noord-Brabant, barstte ook in Limburg carnaval los. Volgens een schatting van de Limburgse omroep L1 viert ongeveer de helft van de Limburgers carnaval. De andere helft werkt gewoon door of ontvlucht de provincie en gaat bijvoorbeeld op wintersport.
In het Limburgse Roermond wordt vandaag niet alleen carnaval gevierd, maar ook 80 jaar bevrijding. Burgemeester Hoogtanders zegt tegen L1 dat ze ondanks dit schrille contrast blij is dat ze carnaval in vrijheid mag vieren. “Vreugde en verdriet liggen soms ook dicht bij elkaar.”
Op de Oude Markt in Venlo werd het carnavalsseizoen vanochtend officieel geopend:
Uit onderzoek van Kieskompas blijkt dat ongeveer zeven op de tien mensen zich tijdens carnaval meer verbonden met anderen en gelukkiger voelen. Het onderzoek werd uitgevoerd in opdracht van L1 en Omroep Brabant.
“Carnaval is hét moment waarop sociale rangen verdwijnen en dat geeft velen een bijzonder bevrijdend gevoel”, zegt gelukspsycholoog Josje Smeets tegen L1 Nieuws. “Dat komt doordat we tijdens die dagen even allemaal gelijk zijn.”