Minister Faber van Asiel wil verscherpt toezicht houden op kansarme asielzoekers die voor overlast zorgen in Ter Apel. Het gaat om een proef waarbij ze zich twee keer per dag moeten melden. De minister heeft de plannen aangekondigd bij een bezoek aan het aanmeldcentrum in Ter Apel.

Het gaat om asielzoekers uit veilige landen die weinig kans maken op een verblijfsvergunning. Met de pilot wil de minister voorkomen dat asielzoekers overlast in het dorp veroorzaken. Ook kan hun asielaanvraag sneller worden afgehandeld omdat ze beschikbaar zijn voor het papierwerk.

Meldplicht

Asielzoekers die overlast veroorzaken, krijgen eerst een meldplicht opgelegd. Als ze niet meewerken worden ze verplaatst naar een locatie met strenger toezicht. Vanuit daar worden ze in een “prikkelarme omgeving” geplaatst, waar ze onder scherp toezicht zullen staan. Ze kunnen dan niet het terrein van het aanmeldcentrum op. Wel kunnen ze naar buiten.

De asielzoekers krijgen vervolgens een voorstel om mee te werken aan een intensief programma met als doel om hun gedrag te veranderen. Deelname aan dat programma is niet verplicht, maar de overlastgever krijgt wel het dringende advies om mee te doen. Als de asielzoekers zich blijven misdragen, moeten ze wat Faber betreft worden vastgezet.

Inwoners van Ter Apel vertellen over de overlast in het dorp:

Ondernemers in Ter Apel vragen al langer om de aanpak van asielzoekers die overlast veroorzaken. Winkeliers stuurden twee jaar geleden een brandbrief waarin ze onder meer eisten dat de overlastgevers niet meer in Ter Apel worden opgevangen.

Fabers voorganger Van der Burg had in Ter Apel een soortgelijke proef lopen, onder de naam ‘procesbeschikbaarheidslocatie’ (pbl). Die moest vorig jaar worden stopgezet, omdat asielzoekers volgens de rechter te veel in hun vrijheid werden beperkt. Faber denkt dat haar plan wel haalbaar is, omdat het meer op vrijwillige basis is.

De proef begint met veertig mensen, daarna wordt de capaciteit verdubbeld naar maximaal tachtig. De minister onderzoekt ook of het juridisch mogelijk is om asielzoekers naar een nog strengere locatie te verplaatsen, of naar de gevangenis als problemen aanhouden.