Eerst een slee van meer dan 100 kilo duwen, dan een kilometer hardlopen om vervolgens direct een andere fitnessoefening te voltooien. Dat is een kleine greep uit de onderdelen van een Hyrox-wedstrijd, een fitnesscompetitie die internationaal snel aan populariteit wint.

Momenteel is in Ahoy in Rotterdam het grootste Hyrox-evenement van de Benelux aan de gang. Organisator House of Sports zegt 14.000 deelnemers te verwachten. Het sportmarketingbureau organiseerde de Hyrox-competitie in 2021 voor het eerst. “Toen deden er 750 mensen mee”, aldus commercieel directeur Michelle Geldhof.

Dat Hyrox, een combinatie van fitness en hardlopen, steeds populairder wordt, is volgens Geldhof niet zo gek. “Fitness is de populairste sport in Nederland en met de komst van Hyrox heb je een doel om te trainen.” Mensen vinden het volgens de directeur leuk om een eigen persoonlijk record neer te zetten en zich te kunnen meten met anderen. “Het past in de levensstijl waarbij mensen gezond en fit willen zijn.”

Zes dagen per week trainen

Denise Anna Venghaus doet morgen haar tweede Hyrox en is goed voorbereid. “Ik heb zes dagen per week getraind.” Toch is ze ook zenuwachtig. “Maar dat hoort erbij.” De combinatie van hardlopen en krachttraining noemt de sportinfluencer “next level uitdagend”.

Venghaus is gisteren al even gaan kijken in Ahoy. “Als je binnenstapt in de ruimte voelt het heel overweldigend. Honderden mensen doen de Hyrox tegelijkertijd, ze zijn aan het rennen en bezig met oefeningen. Er zijn veel toeschouwers, harde muziek; er gebeurt heel veel.” Dat vindt ze gezellig. “Ik krijg er energie van.”

Het zwaarst vindt Venghaus het rennen op tempo. “Ik ben van nature geen hardloper, dus ik moest echt bij nul beginnen. En ik wil een goede tijd neerzetten, dus dan zit je tegen het sprinten aan. Dat vind ik wel killing elke keer.”

Zelf heeft ze niet zoveel moeite met het onderdeel waarbij je 80 meter zogeheten burpees moet doen. Door velen wordt deze oefening als zwaarst gezien. Bedoeling is dat je vanuit een staande positie op je buik gaat liggen, je lijf weer omhoog duwt met een push-up, gaat staan en in de lucht springt.

De bedenkers van de sport mogen die graag etaleren als een sport voor iedereen, omdat je de onderdelen met teamgenoten kan verdelen in een soort estafette. Venghaus erkent dat iedereen kan meedoen, maar vindt het ook pittig. “Je kan strafpunten krijgen als je het niet goed doet.”

Op TikTok gaan filmpjes rond waarin mensen tegen een bekende doen alsof ze aan een Hyrox gaan meedoen. Waarbij de ander vaak geschokt reageert: “Wat, jij!?”

Betere foto’s dan tijdens een marathon

Dat de sport zich door de intensieve fitnessoefeningen goed leent voor socialemediacontent, kan ook bijdragen aan de populariteit. “Bij veel verschillende onderdelen worden foto’s gemaakt, met goede close-ups”, zegt Geldhof. “De sportiviteit spat van het scherm.” Mensen delen die foto’s en hun prestaties dan weer, “waardoor de bekendheid groeit”, zegt Geldhof.

“Bij een marathon heb je alleen foto’s van het hardlopen”, ziet ook influencer Venghaus. Ze maakt zelf content over haar trainingen voor de fitnesswedstrijd. “Volgers sturen mij berichtjes dat ze zich door mij hebben aangemeld.”

Toch zijn er ook overeenkomsten met een marathon. “We hebben 15 procent buitenlandse sporters”, zegt Geldhof. Net zoals bij een marathon reizen mensen naar verschillende steden om met een wedstrijd te kunnen meedoen. Soms ook noodgedwongen. In het Verenigd Koninkrijk is de sport nu zo populair dat sporters moeten loten om deelnamebewijzen.