Na meerdere ernstige en dodelijke incidenten waarbij mensen met verward gedrag betrokken waren, beginnen meerdere inspecties een gezamenlijk onderzoek. De Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ), Toezicht Sociaal Domein (TSD) en de Inspectie Justitie en Veiligheid (Inspectie JenV) zeggen zich zorgen te maken over de incidenten.

In het onderzoek wordt gekeken hoe verschillende zorgorganisaties, gemeenten, politie en justitie beter kunnen samenwerken om nieuwe incidenten te voorkomen. Bij mensen met verward gedrag gaat het om mensen die ten tijde van een incident onder behandeling waren of bekend waren bij justitie.

Steekpartij Nieuwegein

De inspecties doen ook onderzoek naar het dodelijke steekincident in Nieuwegein. Een 11-jarig meisje werd begin deze maand door een man van 29 jaar op klaarlichte dag op straat doodgestoken.

De verdachte zou onder behandeling staan bij een zorginstelling. Ook zou de verdachte ernstige psychische problemen hebben en verslavingen. Bij het onderzoek naar de gebeurtenissen in Nieuwegein zijn meerdere organisaties betrokken, waaronder een ggz-aanbieder.

Volgens de politie komen er jaarlijks zo’n 150.000 meldingen binnen over verward gedrag. Vaak gaat het om niet-acute situaties die de politie veel tijd kosten. De politie riep het kabinet vorige maand op om te investeren in de geestelijke gezondheidszorg.

Centraal meldpunt voor verward gedrag

Begin deze maand opende de gemeente Amsterdam een centraal meldpunt voor mensen met verward gedrag. Bezorgde inwoners kunnen daarheen bellen als ze merken dat iemand lastig te beoordelen gedrag vertoont.

Het meldpunt is opgezet na meerdere ernstige incidenten met verwarde mensen. Zoals de dodelijke steekpartij in 2023, waarbij een Amsterdammer die bekend was bij justitie zijn onderbuurman ombracht. Er werden meerdere meldingen gedaan over het gedrag van de dader, maar hulpinstanties hadden daar geen zicht op.