In Flevoland is met teleurstelling gereageerd op de uitbreidingsplannen van Defensie. Niet alleen natuurliefhebbers balen, ook boeren die gedwongen moeten vertrekken. En dat terwijl de verantwoordelijk staatssecretaris Gijs Tuinman van BBB-huize is.

Vooral de nieuwe megakazerne in Zeewolde, die aan zevenduizend militairen plaats biedt, leidt tot zorgen. 387 hectare agrarisch gebied gaat daardoor verloren. Dat betekent dat negen boeren moeten stoppen of verplaatsen.

Sommige boeren zijn daar zo emotioneel over dat ze niet voor de camera van Nieuwsuur wilden reageren. Melkveehouder Sybrand Zijlstra bekijkt het juist positief: hij aast op een gunstige uitkoopregeling. “Dit is het einde van mijn bedrijf op deze plek. Het is zoals het is. Maar ik ga er een beetje van uit dat ik hier beter van word. Ik vínd ook dat ik er iets beter van mag worden.”

Alle vandaag aangekondigde Defensie-uitbreidingen leiden in heel Nederland tot verlies van 995 hectare agrarische grond. “Natuurlijk gaat dat door merg en been”, zegt staatssecretaris Tuinman over boerenfamilies die hun thuis moeten verlaten. Tegelijkertijd vindt hij dat Nederland zich moet beschermen tegen de geopolitieke dreigingen van vandaag de dag. “Ik zorg dat alle mensen die hier een nadeel van ondervinden toekomstperspectief krijgen.”

Lawaai boven Flevoland

Niet alleen boeren balen van de megakazerne, ook natuurliefhebbers. Zeker omdat iets verderop, boven de naburige gemeentes Dronten en Noordoostpolder, nieuwe laagvlieggebieden voor helikopters komen. Tel daarbij op dat op Lelystad Airport vermoedelijk F35-jachtvliegtuigen vliegen, zoals vorige week al bekend werd. Dan heb je een “heel grote lawaairuimte toegevoegd aan Flevoland”, zegt de Vera Dam van de Natuur en Milieufederatie.

“We snappen dat ruimte wordt gezocht vanwege geopolitieke spanningen. Maar we vinden ook dat dat niet ten koste van natuur mag gaan.” Dat gebeurt volgens Dam nu wel. “Hiernaast ligt een prachtig groot bos met reeën, bijzondere zangvogels en zeearenden. Dat gaat elkaar verstoren.”

Maar staatssecretaris Tuinman denkt daar anders over. “Ik bestrijd het zwart-witdenken dat Defensie altijd de natuur kapotmaakt.” Flora en fauna passen zich goed aan aan veranderende omstandigheden, zegt hij. Ook benadrukt hij dat als een natuurgebied verandert in Defensieterrein, er geen toeristen meer komen, wat juist goed is voor de natuur.

Gemeente baalt van communicatie

Ook de gemeente Zeewolde is niet blij met de nieuwe megakazerne. Dát die er komt, snapt wethouder Helmut Hermans wel, maar hij had liever een andere locatie binnen zijn dorp gezien. Die zou beter bereikbaar zijn en beter passen binnen de woningbouwplannen.

Tot en met 2023 had Hermans naar eigen zeggen goed contact met het ministerie van Defensie over de twee mogelijke kazernelocaties. “Maar daarna is er eigenlijk nauwelijks nog contact geweest met Defensie. Ik vind het onbegrijpelijk dat een Rijksoverheid op deze manier met een lagere overheid omgaat. Ik zou de staatssecretaris willen vragen: kom langs en hoor ons aan. We hebben echt goede argumenten om te pleiten voor de andere locatie.”

Hier komen de belangrijkste Defensie-uitbreidingen:

De lijst Defensie-uitbreidingen is het resultaat van een zoektocht die maanden geleden startte. Staatssecretaris Tuinman zegt dat er goed is gelet op de spreiding door heel Nederland. “Elke provincie krijgt zijn deel.” Verder benadrukt Tuinman dat het gaat om voorkeurslocaties en dat gemeenten, provincies, omwonenden en andere belanghebbenden dus nog bezwaar kunnen maken.

Hoewel de plannen dus op weerstand stuiten, blijkt uit recent onderzoek van Kieskompas dat het grootste deel van de Nederlanders de uitbreidingen steunt.