Gesprekken met een psycholoog of psychiater gebeuren steeds vaker online. Mensen maken er graag gebruik van en zorgaanbieders zetten er op in, blijkt uit een rondgang van de NOS onder ggz-instellingen en brancheorganisaties. Vooral mensen die tegen lange wachtlijsten aanlopen, hebben voordeel bij digitale zorg.

Meerdere aanbieders doen sinds corona meer digitaal. Zo spreekt online specialistische ggz-aanbieder LMcare van een verdubbeling van het aantal dagelijkse sessies in twee jaar tijd. GGZ Hulp Online ziet een soortgelijke groei. Een derde zorgaanbieder, Thubble, laat weten dat het aantal verwijzingen door huisartsen flink toeneemt.

Branchevereniging De Nederlandse ggz ziet ook dat ingezet wordt op digitaal. “Van de grote aanbieders weten we dat haast iedereen online zorg aanbiedt. Ruim tien aanbieders bieden alleen nog online aan. We merken dat organisaties het belang inzien. Zowel voor mensen die werken in de zorg, als voor mensen die zorg nodig hebben”, aldus Jeroen Pepers, directeur van De Nederlandse ggz.

Jaarlijks maken zo’n 1,5 miljoen mensen gebruik van geestelijke gezondheidszorg. Niet iedereen kan de nodige zorg krijgen. Zo’n 100.000 mensen staan op de wachtlijst. De wettelijke wachtnorm wordt vaak overschreden. Patiënten en zorgverleners slepen daarom de Staat voor de rechter.

Ook Diederik, die al langer kampt met een angststoornis, liep tegen de wachtlijsten aan. “Ik heb meerdere trajecten doorlopen maar mijn klachten bleven terugkomen. Ik kon uiteindelijk ergens terecht, maar wel pas over 32 weken.”

Zijn ggz-aanbieder adviseerde hem digitale therapie te overwegen, waarmee hij na twee weken kon beginnen. “Dat heb ik gedaan. Het verlichtte meteen de stress en ik vond het fijn om gesprekken te kunnen voeren in een vertrouwde omgeving. Als vader van drie kinderen was dit voor mij een hele fijne uitkomst.”

Ook de flexibiliteit van de afspraken en het feit dat de gesprekken in de eigen omgeving gehouden worden, zijn voor de gebruikers voordelen van digitale zorg.

Het belang van zorgaanbieders is min of meer hetzelfde. Flexibelere werkuren, het kunnen helpen van meerdere cliënten per dag en het besparen van kosten spelen een rol. Zo werken van de 65 psychologen bij LMcare, 25 psychologen vanuit het buitenland.

Diederik had zo’n therapeut, die hem behandelde vanuit Kaapstad. “Ik zag op de achtergrond dat de zon bij haar scheen, hier regende het, dus ik vroeg waar ze was. Het maakte voor mij niet uit, ik werd ontzettend goed geholpen.”

Ook volgens Ronny Ledent van LMcare is die fysieke afstand geen belemmering. “Een van onze klinisch psychologen vertelde me vanochtend dat hij voor het eerst met een cliënt met hevige angst naar buiten is gegaan. Hij begeleidde haar via de telefoon en dat heeft ze als heel prettig ervaren.”

Aanvulling op de zorg

Toch blijft fysieke hulp belangrijk. Onderzoek van stichting MIND liet zien dat cliënten digitale zorg waarderen, maar wel als aanvulling.

De Nederlandse ggz is voorstander van digitale zorg, net zoals het Nederlands Instituut van Psychologen en de Nederlandse Vereniging voor Psychiatrie, maar wel op voorwaarde dat iemand het zelf ook wil en digitaal-vaardig is. Het is dus niet de oplossing voor iedereen.

“Ik ken gevaarlijke situaties”, legt Pepers van De Nederlandse ggz uit, “waarbij iemand tijdens een digitaal gesprek een ernstige crisis kreeg. Dan is de afstand een groot probleem. Als mensen suïcidaal zijn of zichzelf pijn doen, is het verstandig om fysiek af te spreken.”

Voor Diederik gold dat niet. “Het gaat inmiddels veel beter met me. De stoornis blijft, maar ik heb nu de handvaten om ermee om te kunnen gaan, gelukkig.”