Nederlanders met een dynamisch energiecontract kregen zondagmiddag geld toe voor het gebruik van elektriciteit. De stroomprijs daalde namelijk tot een historisch dieptepunt: -28 cent per kilowattuur. Maar consumenten met zonnepanelen die hun overtollige stroom terugleverden, moesten juist betalen. Hoe kan dat?

Danny Oosterveer was een van de consumenten die te maken kreeg met de negatieve stroomprijs. Hij heeft zonnepanelen op zijn huis en een dynamisch energiecontract. “Met zo’n contract wordt de energieprijs per uur bepaald door vraag en aanbod”, legt hij uit.

Als hij zondagmiddag niets had gedaan, was Oosterveer gaan betalen voor het gebruik van zijn zonnepanelen. “Ik heb daarom mijn thuisbatterij aangezet, de auto aangesloten aan de laadpaal en mijn zonnepanelen uitgeschakeld.” Anders had hij een teruglevertarief van 27,6 cent per kilowattuur betaald.

Oosterveer: “Door niet terug te leveren, was mijn stroomverbruik in feite nul. En door die auto op te laden en die thuisbatterij aan te zetten, ging ik eigenlijk maximaal stroom verbruiken om dus te kunnen verdienen aan het gebruik van stroom.” Omdat hij bijna 58 kilowattuur verbruikte, verdiende hij ongeveer 15 euro.

‘Uitzondering’

Cindy Kremer van Vereniging Eigen Huis benadrukt dat de situatie van Oosterveer een uitzondering vormt. “De meeste mensen hebben namelijk een vast of variabel contract en hebben dus niet te maken met negatieve stroomprijzen.” Volgens haar heeft maar vijf procent van de consumenten een dynamisch energiecontract.

Wie alsnog te maken krijgt met negatieve energietarieven en de overtollige elektriciteit niet kwijt kan, zou alsnog zijn zonnepanelen kunnen uitzetten. Kremer: “Maar realiseer je daarbij dat het echt om een klein aantal uren per dag gaat en om heel lage bedragen. En als je het wil doen, doe het dan veilig. Dus via de omvormer van je zonnepanelen.”

Vandaag waren de tarieven overigens weer op normaal niveau, ondanks de zonnige dag. Oosterveer. “Iedereen was weer aan het werk en bedrijven gebruikten weer stroom. De vraag was dus weer groter en dan zie je dan men weer bereid is om te betalen voor het gebruik van stroom.” De zonnepanelen van Oosterveer stonden vandaag daarom gewoon weer aan.