Het lijkt er vooralsnog op dat in Nederland geen kinderen zijn verwekt met het zaad van een spermadonor met een kankerverwekkend gen. Dat zegt staatssecretaris Karremans van Jeugd, Preventie en Sport tegen de NOS.
De Belgische minister van Volksgezondheid Vandenbroucke zei vanochtend tegen VRT Nieuws dat er tussen 2008 en 2017 in België 52 kinderen verwekt werden met het kankerverwekkende zaad. De Vlaamse nieuwssite schreef dat het zaad in totaal in elf Europese landen was gebruikt, ook in Nederland.
Volgens Karremans lijkt dat niet te kloppen. De European Sperm Bank (ESB) heeft de klinieken die het zaad van de betreffende donor hebben gebruikt, benaderd. Daar zaten geen Nederlandse klinieken bij. “Ik heb de Nederlandse vereniging voor obstetrie en gynaecologie (NVOG) gevraagd om mij op de hoogte te stellen, mocht er toch sprake zijn van betrokkenheid van Nederlandse gezinnen”, zegt de staatssecretaris.
TP53-gen
Afgelopen zaterdag werd bekend dat in meerdere Europese landen kinderen zijn verwekt met het zaad van een spermadonor die achteraf drager bleek zijn van een gemuteerd TP53-gen. De man, wiens nationaliteit onbekend is, doneerde aan de Deense spermabank ESB. Dat gebeurde tussen 2008 en 2015.
De Britse krant The Guardian, die de zaak aan het licht bracht, meldde dat het ging om minstens 67 kinderen in acht Europese landen. 23 van die donorkinderen bleken drager te zijn van het gen, waardoor ze op jonge leeftijd kanker kunnen krijgen. Tien kinderen kregen daadwerkelijk kanker.
Het is onduidelijk of al bekend was dat de man een afwijking heeft in de jaren dat hij doneerde aan de Deense spermabank. Volgens ESB is hij grondig getest.
Ook onbekend is hoeveel kinderen in totaal met het sperma van de donor zijn verwekt. De Denen hanteren een limiet van 75 gezinnen voor donoren.
Limiet overschreden
Hoeveel van de kinderen die in België zijn verwekt de mutatie hebben geërfd, is volgens Vandenbroucke onbekend. “Ik heb het Federaal Agentschap voor Geneesmiddelen en Gezondheidsproducten gevraagd om te onderzoeken hoeveel ouders hun kinderen intussen hebben laten testen op het gen en hoeveel tests er positief waren.”
In België geldt een limiet van zes kinderen per donor, maar doordat Belgische klinieken tot 1 januari 2024 geen informatie uitwisselden, kon die limiet ruimschoots worden overschreden. Het zaad van de Deense donor kwam bij veertien Belgische klinieken terecht.