De Onderwijsraad waarschuwt de minister van Onderwijs dat de toegankelijkheid, kwaliteit en studiekeuzevrijheid van het mbo, hbo en wetenschappelijk onderwijs onder druk staat. In een rapport stelt de Onderwijsraad dat het misgaat door een combinatie van een dalend aantal studenten, bezuinigingen en de Wet internationalisering.

Als gevolg daarvan kunnen sommige studies nergens meer in Nederland worden gevolgd, zegt het adviesorgaan.

“We zien demografische ontwikkelingen die ertoe leiden dat er minder studenten zijn en dus ook minder geld is voor instellingen die bepaalde opleidingen aanbieden”, aldus voorzitter Louise Elffers. “Daar komen de bezuinigen en de dalende instroom van internationale studenten bovenop”.

Krimpregio’s

Volgens haar is het door al die factoren voor instellingen lastig om het opleidingsaanbod overeind te houden. “En daarmee komt de toegankelijkheid van bepaalde studies en de keuzevrijheid van studenten in het gedrang”, vervolgt ze.

Dat geldt volgens de Onderwijsraad vooral voor krimpregio’s. “Het moet voor een student mogelijk blijven om naar een studie of onderwijsinstelling te kunnen reizen”, aldus de Onderwijsraad.

De nabijheid van studies is vooral van belang voor het mbo, zegt het adviesorgaan. “Studenten moeten de mogelijkheid hebben om op verschillende plekken in het land een opleiding te volgen”.

Waarde voor de samenleving

De Onderwijsraad adviseert de minister daarom goed te kijken naar het landelijke beeld en de gevolgen van de combinatie van de drie ontwikkelingen. “Ook moeten we daarin verschillende belangen meewegen, zoals het arbeidsmarktperspectief, maar ook het maatschappelijk belang van bepaalde opleidingen.”

“We zien nu dat het arbeidsmarktperspectief te zwaar weegt”, zegt de Onderwijsraad, die dat “onwenselijk, ineffectief en weinig zinvol” vindt. “Je moet ook kijken naar de waarde van opleidingen voor de samenleving, dus niet alleen voor de arbeidsmarkt”.